Versterking gevraagd

Bij ons dorpshuis ‘Willem de Zwijger’ komen dagelijks veel inwoners voor allerlei activiteiten en om andere mensen te ontmoeten. Om zo min mogelijk de dorpshuisvrijwilligers te overvragen is het fijn dat het dorpshuis over extra conciërges kan beschikken. Behalve dat deze vrijwilligers optreden als gastheren/-dames, voeren zij lichte onderhoudswerkzaamheden uit en zorgen er voor dat het dorpshuis er uitnodigend uit blijft zien.

Een conciërge opent en sluit het gebouw, verwelkomt gasten, ziet toe op schoon en ordelijk gebruik van gebouw en buitenterrein, bedient cv en airco.

Als u tijd beschikbaar heeft, zelfstandig kunt werken, fysiek redelijk fit bent, enig technisch gevoel heeft en graag sociaal bezig bent, is dit gewaardeerd en voldoening gevend vrijwilligerswerk.

Er is goede begeleiding en met uw persoonlijke wensen en omstandigheden wordt rekening gehouden

Als u interesse of vragen heeft kunt u contact opnemen met
mw. Maria Hugen, email a.rijnten@kpnmail.nl

Frisse lucht

Op dinsdag 15 juni, om 06.00 uur ‘s ochtends vanwege de warmte, is de aannemer begonnen met de werkzaamheden aan onze luchtverversingsinstallatie. Dat betekent dat een aantal plafondplaten in elke zaal eruit worden gehaald zodat het werk kan worden uitgevoerd. Er komen ook een aantal luchtroosters bij en op het dak worden ventilatoren geplaatst.

De Gelrepas

Gelderland ligt voor je open met de Gelrepas. Jong of oud, de pas is voor iedereen. Met je tegoed sporten, op muziekles of naar workshops. Met korting naar de dierentuin, musea en de bioscoop. Er is zóveel te ontdekken. Ga op pad met je pas en leer, sport, ontspan en meer!

Voor wie?
De Gelrepas is een gratis pas voor mensen met een laag inkomen in de gemeenten Arnhem, Duiven, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Leeftijd maakt niet uit, de pas is voor iedereen!
Ga naar www.gelrepas.nl  om een pas aan te vragen.

Gastvrouw/-heer

Gastheer/-vrouw voor open inloop Rheden.
In samenwerking willen de Dorpskerk-gemeenschap Rheden, Incluzio en
Stichting het Dorpshuis Rheden een open inloop starten. De open inloop wordt gehuisvest in het Dorpshuis Rheden en is een laagdrempelige plek waar inwoners terecht kunnen om elkaar te ontmoeten, een praatje te maken, een spelletje te doen en een tijdschrift te lezen. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee. Iedereen is welkom!
In het voorjaar 2021 willen wij de ‘open inloop’ nieuw leven inblazen. Het streven is om de open inloop direct te organiseren wanneer dit weer mogelijk is na de Coronamaatregelen. Wij zullen deze voorziening van maandag t/m vrijdag bieden, in de middag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Voor deze open inloop zijn wij nog op zoek naar meerdere Gastheren/Gastvrouwen.

Dus vind jij het leuk om bij te dragen aan het creëren van een warme en uitnodigende plek waar inwoners dagelijks terecht kunnen? Vind je het leuk om een gesprek aan te gaan met elke inwoner en zit gastvrijheid in je bloed, dan zijn wij op zoek naar jou!

Taakomschrijving:
Je ontvangt bezoekers en zorgt samen met andere vrijwilligers dat zij zich welkom voelen en het naar hun zin hebben in het dorpshuis. Tijdens de open inloop zullen steeds één of twee vrijwilligers aanwezig zijn, waarbij het streven is om per weekdag dezelfde vrijwilligers aanwezig te laten zijn. De vrijwilligers zullen steeds aandacht hebben voor de bezoekers en proberen verbindend te zijn, om zo ook onderlinge contacten te stimuleren.

Eigenschappen van de vrijwilliger
– Sociaal vaardig
– Dienstverlenend
– Je vind het leuk om een praatje met allerlei verschillende inwoners te maken
– Je weet in te schatten waar inwoners behoefte aan hebben en speelt hierop in
– Je bent er goed in om inwoners aan elkaar voor te stellen voor onderling contact.

Wat krijg je ervoor terug?
Een goede plek om andere dorpsgenoten te ontmoeten en ervoor te zorgen dat inwoners met elkaar in contact komen en blijven. Je wordt onderdeel van een leuk en gezellig team van vrijwilligers.

Werktijd
Het Dorpshuis wil deze voorziening van maandag t/m vrijdag bieden,
in de middag van 13.30 uur tot 16.00 uur. De werktijd zal dus één middag per week zijn in overleg.

Aanmelding
Heb je belangstelling, meld je dan aan voor een oriënterend gesprek bij Maria Hugen,
E-mail: a.rijnten@kpnmail.nl
Telefoon: 06-23 84 03 48

voorzitter

Bestuursvacature
Eind vorig jaar heeft onze voorzitter Luuk Kuiper, actief sinds 2013, zijn functie neergelegd. Daarom zijn we op zoek naar een opvolger. Je komt terecht in een goed lopende organisatie met deskundige en ervaren bestuurders en een grote groep enthousiaste en betrokken vrijwilligers.

In het dorpshuis hebben veel clubs en verenigingen hun activiteiten. De afgelopen tijd staan deze door de coronamaatregelen op een laag pitje. Alleen het consultatiebureau, de trombosedienst en Incluzio verlenen hun diensten. Ondanks deze coronatijd wordt vooruit gekeken naar het moment dat de deuren voor iedereen weer open gaan. Met een programma vol activiteiten zoals muzieklessen, jongerenwerk, yoga, bridge, koersbal, repaircafé, Rhedens Maal zijn we er klaar voor om weer van start te kunnen gaan.

Ben je sociaal betrokken, voel je je verbonden met Rheden en wil je een zinvolle bijdrage leveren aan de dorpssamenleving, neem dan contact op met Jan Twilhaar, tel. 06-49 84 45 46

OV informatie

Telefonisch spreekuur voor vragen over het OV met verruimde bereikbaarheidstijden!

Bent u 55+ en heeft u vragen over reizen met het OV? Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur en bel 038 – 303 70 10.
OV-ambassadeurs geven antwoord op uw vragen over het gebruik van het OV.
Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

OV Dorpshuis Rheden

Provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel vinden het belangrijk dat iedereen met het openbaar vervoer veilig en gemakkelijk kan reizen. Daarom geven OV-ambassadeurs, vrijwilligers en zelf ook op leeftijd, uitleg over reizen met trein en bus.
De maandelijkse inloopspreekuren voor 55-plussers, die meer willen weten over reizen met het openbaar vervoer, zijn helaas tot nader order geannuleerd. De coronamaatregelen laten het niet toe. Met uw vragen over het gebruik van het OV kunt u wel terecht tijdens het telefonisch spreekuur.

Wilt u weten hoe u een OV-chipkaart aanvraagt of hoe de 40% korting voor samen reizen werkt? Wilt u meer weten over de coronamaatregelen in het OV of juist informatie over verlenging van abonnement, keuzedagen en/of bent u (onverwacht) noodgedwongen afhankelijk van OV maar u weet nog niet hoe het werkt?

Bel dan met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur:
Wanneer: maandag tot en met vrijdag     Hoe laat: 10.00 tot 12.00 uur
Wanneer: dinsdag en donderdag             Hoe laat: 13.30 tot 15.00 uur
Wanneer: maandag en woensdag           Hoe laat: 18.30 tot 20.00 uur
Telefoonnummer: 038 – 303 70 10
Meer informatie: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur

De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!

Een verrassing

Oranje Fonds Buurtcadeau
Onlangs ontving Dorpshuis Rheden een bericht van het Oranje Fonds:

“In februari van dit jaar is er een Postcode Loterij Straatprijs terecht gekomen in de Dorpsstraat.
https://nieuws.postcodeloterij.nl/inwoners-rheden-winnen-237500-euro-bij-postcode-loterij/
En in elke buurt waar een Postcode Loterij Straatprijs valt, zoekt het Oranje Fonds een buurtorganisatie of bewonerscollectief om extra te ondersteunen in hun belangrijke werk. Wij reiken daar een Buurtcadeau aan uit t.w.v. €3000. Zo kwamen wij uit bij Dorpshuis Rheden. Wellicht zijn jullie ook actief in het postcodegebied en zouden jullie in aanmerking kunnen komen voor het Oranje Fonds Buurtcadeau.
Het Oranje Fonds Buurtcadeau is voortgekomen uit de samenwerking van het Oranje Fonds met de Nationale Postcode Loterij. Een groot deel van onze fondsen ontvangen wij ook van de Nationale Postcode Loterij. In elke buurt waar een Postcode Loterij Straatprijs valt, zoekt het Oranje Fonds daarom een buurtorganisatie of bewonerscollectief om extra te ondersteunen in hun belangrijke werk. We zouden het leuk vinden om een voorstel van jullie te mogen ontvangen hoe jullie eventueel het bedrag zouden willen besteden om de buurt hiermee te kunnen verassen.”

Het dorpshuisbestuur heeft als voorstel het opzetten van een spontane ontmoetingsfunctie en uitbreiding van bergruimte (kasten) ingediend. Dat dit aansluit bij de doelstelling van het Oranje Fonds bleek toen pas geleden het verheugende bericht werd ontvangen dat het bedrag à
€ 3000,- aan het Dorpshuis is toegekend.

Formulierenhulp

Waarvoor kunt u onder andere terecht bij de FormulierenHulp?
– U krijgt lastige brieven en formulieren binnen.
– U heeft een betalingsprobleem, omdat u minder inkomen heeft.
– U moet nog belastingaangifte doen, maar u wilt uitstel aanvragen.
– U komt in aanmerking voor kwijtschelding  van gemeentelijke
belastingen.
– U bent op zoek naar een sociale huurwoning of u heeft verhuisplannen.

Wacht niet te lang en kom naar het inloopspreekuur van Humanitas
op donderdagen van 09.30 tot 11.30 uur.

Schrijfgroep Rheden

In september 2019 is Schrijfgroep Rheden gestart. We schrijven eens per maand op een vrijdagochtend. Er wordt gewerkt aan de hand van concrete schrijfoefeningen. We ontsluiten herinneringen en vormen die om tot boeiende verhalen. Door deze te delen inspireren we elkaar. Schrijven in een groep stimuleert! Eindelijk dat verhaal schrijven, nieuwe schrijfinspiratie opdoen of ontdekken of schrijven iets voor je is?
Schrijf mee!

Dorpshuis Rheden, 10-12 uur
8-12 deelnemers

Info: Marjon Weijzen
tel. (026) 379 48 43 / 06-27 06 19 42
marjon@weijzen.nl
www.marjonweijzen.nl

Publiekscomputer

Dorpshuis RhedenBeschikt u zelf niet over een computer en heeft u deze wel nodig bijvoorbeeld voor het doen van aanvragen, het regelen van allerlei zaken met uw zorgverzekeraar, gemeente, overheidsinstantie of iets anders, dan hebben wij goed nieuws voor u.
Vanaf 1 januari 2019 kunt u als inwoner van Rheden in het Dorpshuis gebruik maken van een computer die speciaal voor gebruik door inwoners is aangekocht en geïnstalleerd.

Deze computer is beschikbaar gedurende de openingstijden van het Dorpshuis tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 17.00 uur met uitzondering van vrijdagmorgen. Het gebruik van de computer is gratis, voor kopieerwerk vragen wij een vergoeding van 5 cent per kopie. U kunt zonder afspraak binnenlopen, de dienstdoende conciërge wijst u de weg.

HET CENTRUM VOOR CLUBS EN VERENIGINGEN MET ACTIVITEITEN VOOR JONG EN OUD